Frågor och svar Fasad
![]() |
FAQ - Vanligt förekommande frågor
Fasadsystem är ett tekniskt komplext område. Nedan har vi samlat några vanligt förekommande frågor.
-
Har ni fasadsystem för låg- och passivhus?
Man kan använda alla våra system för passivhus beroende på hur tjock isolering man har. Använder man isolering med lågt lambdavärde kan man gå ner i isoleringstjocklek utan att minska på isolervärdet och därmed få en tunnare konstruktion.
-
Vilket av era system är bäst ur energisynpunkt?
Tilläggsisoleringssystem, StoTherm, är energisnålast, då det ej finns några köldbryggor. Sedan beror det på vilken isolering man använder. Det finns isoleringar med lambdavärde mellan 0,025 till 0,040 W/mK. Ju lägre lambdavärde, desto bättre isolerar materialet.
-
Vad kostar ett fasadsystem från Sto? Leveranstid?
När det gäller priser och leveranstider är detta beroende på vilket fasadsystem det är och vilka produkter som ska användas. Kontakta våra säljare så hjälper de till med detta.
-
Vilket fasadsystem passar bäst för min fastighet?
Det är mycket beroende av vilken typ av väggkonstruktion man har. Det finns inget generellt svar på detta. Kontakta våra säljare för råd kring ditt specifika objekt.
-
Vad är skillnaden mellan enstegstätad och tvåstegstätad fasad?
Tvåstegstätat innebär att regn- och vindskydd är åtskilda, vilket gör att det inte blir någon tryckskillnad mellan fasadens inre och yttre sida. Enstegstätat innebär att regn- och vindskydd är samma skikt, det blir en tryckskillnad mellan putsen och vindskivan. Tryckskillnaden kan göra att fukt "dras" in i konstruktionen om det är otätheter i väggens plastfolie.
-
När kan man använda en enstegstätad fasad?
När stommen består av ett fukttåligt material som t ex betong, tegel, lättbetong är det inga problem med enstegstätad lösning. Även om stommen består av ett fukttåligt material är det viktigt att alla anslutningar och genomföringar görs på rätt sätt.
-
Jag har ett enstegstätat hus, behöver jag vara orolig?
Normalt sett behöver man inte vara orolig om man har en enstegstätad fasad. Vid misstanke om fukt i väggarna bör man anlita en ackrediterad fuktsakkunnig för en fuktbesiktning.
Annars gäller översyn av fasaderna minst vart 5:e år. Synliga skador ska åtgärdas omgående, även om de upptäcks mellan översynsintervallerna. -
Vilka system kan man använda på lättregelväggar?
På denna typ av konstruktion ska man alltid använda tvåstegstätade lösningar, antingen StoVentec eller dränerat StoTherm Vario D. Båda systemen ska alltid kombineras med stomskyddet StoGuard för att uppfylla kraven om kapillärbrytande stomskydd.
-
Jag har hört att tjockare puts minskar risken för att vatten ska tränga in, stämmer det?
Normalt är tjockputssystem hydrofila vilket innebär att vatten ska kunna sugas in i putsskiktet. Annars är risken för att vatten ska tränga igenom putsskiktet mycket liten på alla putssystem. Eventuellt inträngande vatten kommer genom sprickor och otätheter i fasaden.
-
Varför ska jag ha tunnputs när tjockputsen är betydligt billigare?
Tjock- och tunnputs är två helt skilda system som inte går att jämföra prismässigt. Tunnputssystem är hydrofoba, vilket innebär att vattnet rinner utanpå fasaden. Tjockputssystem är hydrofila, vilket innebär att regnvatten sugs upp i putsskiktet.
-
Vad är skillnaden mellan NCS och er egen färgkarta?
NCS är ett internationellt färgkodningssystem som inte är kopplat till färgleverantör. StoColor färgsystem är vårt eget system.
Det går inte att översätta våra färgkoder direkt till NCS-koder. Däremot kan man ta fram närmaste NCS-kod. Våra säljare hjälper dig med detta.
-
Hur löser jag detaljerna vid anslutningar mot fönster mm?
Alla detaljer runt fönster ska vara tvåstegstätade, dvs ett regnskydd ytterst och något som är lufttätt innerst. Vi har CAD-ritningar på standardlösningar:
-
Kan fasadsystem med EPS andas?
Ja, Sto har inga täta system. Alla system är diffusionsöppna och kan diffundera ut fukt.
-
Finns det några risker/fördelar med att tilläggsisolera invändigt?
Det finns både risker och fördelar. Det bästa är att isolera på utsidan. Går inte det och man måste sätta isoleringen på insidan måste man vara försiktig och kontrollera med en byggfysiker.
-
Finns det något system som är bättre än andra ur slag-och stöttålighetssynpunkt?
Systemen med organiska putser är bäst när det gäller slagtålighet, t ex StoTherm Classic och StoVentec.
-
Jag har lättbetongblock och vill putsa. Vad har ni för system/lösning?
StoNordic är ett system för massiva väggar.
Läs mer om StoNordic (PDF) | 609 kB
-
Vad är skillnaden mellan StoVentec och StoTherm Vario D och vilket system ska jag välja?
StoVentec är ett ventilerat system och StoTherm Vario D är ett dränerat system, så skillnaden är att StoVentec har en luftspalt, medan StoTherm Vario D har en dränerande isolering med isolerskivan Sto-InnoDrain. Kontakta gärna våra säljare för mer information.
-
Vad är och hur fungerar StoGuard?
StoGuard är ett stomskydd som fuktskyddande och lufttätt.
Läs mer om StoGuard (pdf) | 333 kB
-
Finns StoGuard i andra färger/ kan man måla utanpå StoGuard?
StoGuard finns bara i gult och kan övermålas med en akrylatfärg. Sto Guard är ett stomskydd och ska alltid byggas in bakom något system.
Läs mer om StoGuard | 333 kB
-
När och var används StoSeal-band? Hur fästes den? Kan man värma på den?
StoSeal-band används som tätning i mellanrum mellan t e x karm och vindskiva. Detta skall inte värmas vid montering.
-
Ska jag limma eller plugga Sto-InnoDrain?
Fasadsystemet StoTherm Vario D med Sto-InnoDrain ska endast limmas. Plugg kan användas om underlaget inte är bärkraftigt.
-
Hur mycket kan jag böja fasadskivan (Sto-InnoDrain/ Top31/ Ventec)?
Det finns en gräns, när radien understiger 10 meter måste man bedöma från fall till fall. EPS-isolering går att få radieskuren och då finns inga begränsningar.
-
Kan man sätta StoVentec-skivan på träreglar?
-
Kan StoNordic appliceras på hydraulisk kalkputs?
Man måste vara säker på att underlaget är bärkraftigt och för att veta detta kan man göra en vidhäftningstest. Normalt sett ska man inte applicera ett starkare bruk utanpå ett svagare.
Läs mer om StoNordic (PDF) | 609 kB
-
Vilka produkter har ni för träunderlag?
-
QS-produkter, hur många grader behöver det vara?
Det går att använda QS-produkter från +1 till +10 grader. Luftfuktigheten får ej överstiga 95%.
-
Hur tar jag bort klotter på min putsade fasad?
Det beror helt och hållet på vad det är för typ av klotter och vilket underlag man har. Kontakta gärna våra säljare för mer information.
-
Vilken ytputs står bäst emot smuts och påväxt av alger?
Det finns inga produkter som man kan garantera att fasaden inte blir smutsiga eller att det växer alger på. Däremot kan man välja ytbehandlingar som klarar sig bättre, t ex färgerna StoColor Dryonic eller StoColor Lotusan.
Allmänt
-
Hur lång garanti lämnar ni på era produkter?
Som materialleverantör levererar vi enligt ABM07 vilket innebär 5 + 5 år.