Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Tillbaka

Villa, Helsingborg (SE)

Projekt

Villa

Utfört

2020

Byggherre

Privat

Produkter

StoNordic putssystem, StoVentec (ventilerat fasadsystem), StoLotusan K 1,5 (fasadputs, kulör S1002Y)

Foto

Micke Olsson

Mexitegelvillan som blev en modern dröm.

Trots två renoveringar och en nybyggnation i bagaget tvekade inte Martin och Annika Borgelin när de fick chansen att förvärva en mexitegelvilla i populära Hittarp i Helsingborg. I det lugna villaområdet har man en svårslagen utsikt över Öresund. –Vi har alltid gillat området! säger Martin.

Huset, som byggdes 1969 och i princip har varit orört därefter, kom i deras ägo i mars 2019 och direkt sattes det igång med en total ombyggnation. –I princip är det stommen och takstolar kvar. Vi har placerat badrum och kök på andra platser än tidigare, har gjort ny värme, ny el, nytt vatten och ny ventilation. Vi har dessutom gjort en utbyggnation.

Fasaden på utbyggnaden gjordes med StoVentec, ett ventilerat fasadsystem. - Eftersom konstruktionen är gjord i trä så lämpar sig StoVentec väl. Det är ett smidigt system att montera, som vi har lång erfarenhet av. Det bidrar med ergonomiska fördelar på bygget, då det är skivor i praktisk storlek som är lätta att skära, och putsen som sen läggs på är relativt tunn. Det blir mindre material för byggarna att bära runt på, säger Fredrik Persson, regionchef på Sto.

För husets befintliga ytterväggar föll valet på StoNordic putssystem, som applicerades direkt på mexiteglet. –Vi blev rekommenderade det eftersom det är tillräckligt elastiskt för att kunna använda på befintlig fasad, säger Martin. Fredrik utvecklar: –Eftersom det är ett tegelhus i grunden, med en fasad som är en utmärkt putsbärare, lämpar sig StoNordic väl. Systemet bygger endast 7-8 mm och klarar av att ta upp vissa rörelser i fasaden. Den genomfärgade ytputsen StoLotusan K1,5 är extremt diffusionsöppen och släpper igenom vattenånga, om där finns någon.

Valet av kulör föll på S1002Y. För ett enhetligt intryck putsades även tillbyggnaden med StoLotusan. –Det är ett extra klokt val om man har ett hus nära vatten, som i havsnära Hittarp. StoLotusan är dessutom självrengörande, och smutsen rinner av med regnet, säger Fredrik. Familjen flyttade in i augusti samma år som projektet påbörjades, men nu blir det inga nya renoveringsprojekt, enligt Martin. -Nej, nu stannar vi här!